Stresstest

casus hittestress

Verhitte bomen in zicht

Het wordt warmer, extremer, droger én natter in Nederland. Warme, droge zomers en langdurige hittegolven zullen geen uitzondering meer zijn. Droogte met flinke piekbuien hebben steeds grotere gevolgen voor onze leefomgeving en in het bijzonder voor de bomen.

 

Data combineren

We combineren informatie uit de BomenMonitor met data zoals ‘bijna live’ hitte- en vochtstresskaarten. Zo zien we al snel welke bomen zuchten onder de hitte en dus het eerste slachtoffer worden als het warmer en droger wordt. Door het combineren van data wordt ook snel duidelijk welke bomen juist een positieve bijdrage leveren aan het reguleren van de temperatuur.

 

De oplossing kinderlijk eenvoudig?

In de bebouwde omgeving kan het soms wel 10 graden warmer zijn dan daarbuiten. Dat gaat ten koste van de gezondheid van mensen, drijft het energieverbruik omhoog en de biodiversiteit neemt af. De oplossing is misschien wel kinderlijk eenvoudig: meer groen! Vooral (grote) bomen hebben een verkoelend effect en zorgen dus voor een aangenamer leefklimaat.

 

‘Coolspots’ en ‘hotspots’ in beeld

Met de BomenMonitor kunnen we deze zogenaamde ‘coolspots’ en ‘hotspots’ perfect in kaart brengen. Ook kunnen we voorspellen op welke locaties hittestress aangepakt kan worden door meer groen, en welk groen mogelijk het meeste onder druk staat door de hitte.

 

Sensoren

Het combineren van gebiedsdekkende informatie met live sensordata maakt een oersterk concept. Sensoren meten ‘live’ de omgevingstemperatuur, lichtsterkte en lucht- en bodemvochtigheid. Zo brengen ze met een hoge nauwkeurigheid en actualiteit in beeld hoe het gesteld is met het klimaat in onze omgeving. Deze sensordata worden ook gebruikt om de satellietbeelden te valideren en kalibreren.

 

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via info@bomenmonitor.nl